Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Saturday 7 May 2011

::yummy3!!!::

ary nyh tkak ak tetibe rse nk telan tomyam...
walawehhh!!!sdap 2 klu dpt ckik skunk..
tp jgn hrap la nk dpt klu xmsk...ha3...

ak nyh xla expert sgt bab msk mmsk nyh..
sket2 tue bley la...

so nk share sket ape yg perlu adew tok msak tomyam...
lets check it out!!!!
:
:
:
:
v
Bahan-bahan:

Ayam - 1/4 ekor (dipotong kecil) 
Daging - 250 gm (dipotong kecil) 
Udang - terpulang pada tukang masak 

Bahan A – 

Blenderkan Halia 
3 inci Bawang merah 
6 ulas Cili api 
20 biji (seeloknya yg dah masak berwarna merah) 

Bahan-bahan lain 

Minyak masak - 1/5 cawan 
Serai - 6 btg serai (diketuk) - lebih pun boleh 
Lobak merah - 2 btg (dipotong) 
Bunga kubis - 150 gram 
Putik jagung - 2 bungkus 
Tomato - 3 biji (potong 4) 
Bawang besar - 3 biji (potong 4) 
Daun limau purut - 3 atau 4 helai 
Limau nipis - ambil airnya, dan ikut keperluan 
Batang saleri - 2/3 btg dari sepokok (potong panjang 1/2 in) cili api - diketuk (jika rasa perlu untuk tambahkan kepedasan) 
Air 
Garam (secukup rase)



so bilew sume brang2 nyh da adew, kje mmsak pown da ley stat la...
so kt bwah nyh care2 nk msk tomyam k..
:
:
:
v

Panaskan minyak dalam periuk, dan tumiskan bahan2 yang dikisar (Bahan A). 
Masukkan juga serai yang telah diketuk. Tumis sehingga pecah minyak. 
Masukkan daging yang telah dipotong. Masak sehingga empuk. Dalam proses ini, sedikit air perlu ! 
ditambah, hanya utk menyempokkan daging. 
Bila daging telah empok, masukkan ayam. Masak lagi sehingga ayam 3/4 masak. Tambahkan air hingga paras air tu...1 1/2 kali ganda dari bahan2 yang ada didalam periuk tu. 
Masukkan udang jika berminat. Masak lagi hingga air mengelegak. 
Masukkan lobak merah, putik jagung dan bunga kobis. Masukkan juga daun limau purut. Cili api yg telah diketuk (pastikan dulu tahap kepedasannya - mungkin anda telah berpuas hati). 
Masukkan jua... tomato dan bawang besar, serta batang saleri. Sos ikan dan garam serta bahan perasa jika berminat. Pastikan mengelegak.... dan tutupkan api. 
Akhir sekali masukkan perahan air limau.... Seimbangkan rasa masin dan masam.....

nyh la tomyam yg ak msk td..he3...xla...copy n paste je nyh..
yummmy3.....lapa gilew ak tgok tomyam 2...
jom ape lg...
cube2 la ye...
daaa...

No comments:

Post a Comment

~AnyThInG 2 SaY ???TuLiH JeW Kt bWh nYh!